Bli kjent
Daglig leder Kjetil Skjæveland startet som daglig leder i januar 2022 i Stiftelsen. Nå kan du bli mer kjent med Kjetil og hans refleksjoner rundt Stiftelsen :
1) Hva var det som gjorde at du valgte å jobbe i en sparebankstiftelse?
Jeg har alltid vært fasinert av bank og samfunnsrollen til banken. Jeg sendte derfor åpen søknad til banken allerede under studietiden og begynt på kundesenteret kort tid etter. Så har jeg hatt mange ulike roller, men den røde tråden har vært økonomi og finans gjennom alle årene i banken. Men når jeg fikk muligheten til å kombinere økonomi/finans med den viktige samfunnsrollen til stiftelsen, så var det en utfordring jeg ikke kunne si nei til. Det er fantastisk å være del av et lag om virkelig brenner for samfunnsoppdraget. Det er unik hverdag med en god kombinasjon av oppfølging av eierskapet i banken, styrerepresentasjon, kapitalforvaltning og de samfunnsnyttige gavetildelingene.
2) Hva er det som motiverer deg mest i jobben din?
Å få være med å gjøre en forskjell. Det gjelder både i eierrollen i banken som har vært på en fantastisk spennende reise de siste årene, så vel som realisering av gaveprosjekter der det kommer tydelig frem at vi gjør forskjell for samfunnet rundt oss. Så er det nok variasjonen jeg er aller mest fornøyd med. Den ene dagen er jeg med å ta større strategiske beslutninger i bankens styre, den neste møter du gavemottakere som ser deg i øyene og sier vi i ytterste konsekvens er med på å redde liv. Du kan ikke få en så mye mer meningsfylt hverdag enn det tenker jeg.

3) Hva er stiftelsens langsiktige mål, og hvordan jobber dere for å oppnå dem?
Det overordnede målet til stiftelsen er å skape et godt lokalsamfunn i bankens markedsområde. Det går egentlig i to dimensjoner.
Først og fremst er det vedtektsfestet at vi skal forvalte de aksjene Stiftelsen ble tilført ved opprettelsen og utøve og opprettholde et langsiktig og stabilt eierskap i SpareBank 1 Sør-Norge. Det er etter hvert store verdier vi forvalter og vi er opptatt av å være en god eier for banken. Vi skal utøve eierskapet med en profesjonalitet og forutsigbarhet som kommer både oss, banken og andre aksjonærer til gode. Dette innebærer også at vi har bygget opp en betydelig finansportefølje som i praksis fungerer som en beredskapsportefølje dersom banken på et tidspunkt i fremtiden skal tilføres ny egenkapital.
Videre er vi privilegert som skal ivareta de gode gamle sparebanktradisjonene med å gi gaver til allmennyttige formål. Årlig mottar vi nærmere 2500 søknader fordelt på to søknadsrunder som både skal fordeles på ulike formål og ift. geografi.
4) Hvordan prioriterer stiftelsen prosjektene eller initiativene den støtter?
Helt overordnet har vi et ekstra fokus på barn og unge og i tillegg noen utvalgte av FNs bærekraftsmål. Videre har vi en detaljert gavestrategi som sier noe om hvilke prosjekt vi prioriterer innenfor de enkelte formål og som er en god rettesnor for oss når vi er så heldig å kunne velge mellom mange gode prosjekter. Så er det og viktig å presisere at vi kontinuerlig har tett og god dialog med organisasjonslivet slik at vi har god kontroll på aktørbildet.
5) Hvilken rolle spiller den økonomiske avkastningen for stiftelsen sammenlignet med de samfunnsmessige effektene av midlene som deles ut?
Vår viktigste inntektskilde er utbytte fra banken vi eier i, SpareBank 1 Sør-Norge. Det er jo slik at «går det godt med banken, så går det også godt med oss som Stiftelse». Jeg kjenner hver dag på at det er et stort ansvar å forvalte midlene vi rår over på en god og profesjonell måte slik at det også kommer fremtidige generasjoner til gode. Litt forenklet er det også slik at jo bedre forvaltningen vår er, jo mer kan vi også bidra innenfor det allmennyttige området.
6) Hvordan ser du på utviklingen av sparebankstiftelser i Norge de neste årene?
Vi ser at det blir flere stiftelser og det er positivt. Jeg opptatt av profesjonaliteten i det vi gjør og viktigheten av å sette på nok ressurser for å ivareta vårt ansvar på best mulig måte. Men jeg tror vi kommer til å se stiftelser som tar en tydeligere og tydeligere posisjon i samfunnet og forhåpentligvis kan være med å påvirke samfunnet vårt i positiv retning.
7) Er det noen nye områder eller sektorer som stiftelsen vurderer å engasjere seg mer i i fremtiden?
Vi har årlige strategidiskusjoner med styret der dette er tema, samtidig ser vi at strategien står seg godt. Men vi følger samfunnsutviklingen tett og noe jeg synes er spennende, er å se nærmere inn i om vi kan gjøre mer innenfor helse. Ikke minst innenfor den stadig økende andelen av samfunnet som står utenfor arbeidslivet.
8) Hva er den største utfordringen du personlig ser for stiftelsens fremtid, og hvordan planlegger du å møte den?
Jeg ser nok mer muligheter enn utfordringer slik det er nå. Vi eier i en godt drevet bank som er godt posisjonert for fremtiden og vi har gode folk med oss på laget. Samtidig er det enkelte forhold rundt samfunnsutviklingen vi skal være litt ekstra oppmerksomme på med stram kommuneøkonomi og tøffe prioriteringer som kan gå ut over frivilligheten og organisasjonslivet. Men vi som sitter tett på organisasjonslivet ser også hvor godt det jobbes og det er fantastisk å se hvor mye positive nye initiativ som blir tatt, så jeg har all grunn til å være optimistisk også fremover.
9) Har du noen hobbyer eller interesser utenom jobben som du brenner for?
Jeg er heldig å ha engasjerte unger i idretten, så i hverdagen går mye tid til det. I helgene er det mer sesongbetont og trives veldig godt med å koble av på fjellet om vinteren og ved sjøen om sommeren. Så prøver jeg å holde med i form med noen gode treningsøkter i løpet av uken.
10) Er det en bok, podkast eller person som har inspirert deg spesielt?
Det er nok mer personer enn bøker og podcaster. Jeg er heldig som jobber og har jobbet med mange flinke folk gjennom årene som i sum har gitt masse inspirasjon innenfor ulike områder. Jeg tar ofte opp telefonen og søker råd hos folk rundt meg når jeg har behov for det. Det både inspirerer og motiverer i en travel hverdag.


